W czasie instruktażu stanowiskowego piekarza szczególnie ważne jest uświadomienie pracownikowi zagrożeń, które mogą wystąpić w jego pracy. Pracownik narażony jest na wiele czynników niebezpiecznych, szkodliwych i uciążliwych występujących przy wykonywaniu tego zawodu. W artykule przedstawiamy te zagrożenia.
Proces produkcji pieczywa w piekarniach to nie tylko sam wypiek pieczywa, ale także wiele różnych czynności technologicznych oraz prace związane z obsługą maszyn i urządzeń produkcyjnych. Piekarz zna receptury przygotowywania różnego rodzaju pieczywa i wytwarza je niemal od podstaw. Na początku przygotowuje ciasto z odpowiedniej mieszanki mąk i dodatków, a po wyrobieniu i ukształtowaniu czuwa nad właściwym wzrostem i wypiekiem ciasta. Często piekarz zajmuje się też wysyłką produktów oraz ich sprzedażą. Pracownik narażony jest na wiele czynników niebezpiecznych, szkodliwych i uciążliwych występujących przy wykonywaniu tego zawodu. Dlatego tak istotne jest właściwe przeszkolenie stanowiskowe pracownika zatrudnionego na tym stanowisku.